top of page
Search

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ

Writer's picture: Humans FirstHumans First

Sundarbans Case

Τα Sundarbans, που αποτελούν τμήμα του μεγαλύτερου δέλτα στον κόσμο, βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού Γάγγη. Εξαπλώνονται στις περιοχές του Μπαγκλαντές και της Δυτικής Βεγγάλης, στην Ινδία, σχηματίζοντας την παρυφή προς τη θάλασσα του δέλτα. Sundarban σημαίνει "όμορφο δάσος" στη γλώσσα Μπεγκάλι, καθώς η περιοχή καλύπτεται από μανγκρόβια δάση.

 

Ο Γάγγης είναι ένα ποτάμι που διασχίζει την Ινδία και αποτελεί έναν από τους πιο μολυσμένους ποταμούς στον κόσμο. Η θρησκευτική κουλτούρα των πληθυσμών που ζουν κατά μήκος του ποταμού συνηθίζουν να καίνε τους νεκρούς τους εκεί και μετά να χρησιμοποιούν το νερό για ύδρευση και για την ατομική τους καθαριότητα, Παράλληλα, οι τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών που διαχέονται σε αυτόν είναι παράγοντες που έχουν επηρεάσει τη βιοποικιλότητα και τη σύσταση του ποταμού.

Η κλιματική αλλαγή επέφερε την ανάποδο της στάθμης της θάλασσας με συνέπεια την απώλεια πολύτιμων εδαφών όπως εν προκειμένου τα εδάφη απο τα νησιά Sundarbans.

Ακράια καιρικά φαινόμενα όπως συντομότεροι αλλά σφοδρότεροι μουσώνες και οι αυξημένες θραύσεις παλιρροιακών κυμάτων σε συνδυασμό με την ανερχόμενη στάθμη της θάλασσας θέτουν υπό τεράστια πίεση την περιοχή.

Κατά τα τελευταία 20 χρόνια τέσσερα νησιά έχουν εξαφανιστεί, αφήνοντας άστεγους 6000 ανθρώπους.

Οι περισσότεροι μετοίκησαν σε γειτονικά νησιά, τα οποία απειλούνται επίσης με εξαφάνιση.

Το δικαίωμα στο περιβάλλον αποτελεί ένα σύγχρονο δικαίωμα στο νομικό κόσμο καθώς τα τελευταία χρόνια έχει γίνει προσπάθεια για καθιέρωση του στις διεθνείς συνθήκες και στα συντάγματα των κρατών. Στην εν λόγω περίπτωση των Sundarbans γίνεται εμφανές πως η ανθρώπινη ζωή και η καθημερινότητα μας είναι άμεσα συνδεδεμένες με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Μπορεί η υπόθεση των κατοίκων στην νότια Ινδία να μοιάζει μακρινή σε εμάς, όμως αναλογιστείτε πόσες φορές σκεφτήκατε πώς άλλαξε έτσι ο καιρός και πώς απο τη μια μέρα ζούμε έναν καύσωνα και από την άλλη κρυώνουμε τόσο πολύ που αναγκαζόμαστε να ανάψουμε την θέρμανση... Πόσο καλά μπορεί ο οργανισμός μας να προσαρμόζεται σε αυτές τις αλλαγές; Επίσης πρέπει να αναλογιστούμε πως η χώρα μας έζησε ήδη και εξακλουθεί να ζει τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης... Ως νούμερο ένα χώρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, θα μπορέσει στο μέλλον να αντέξει ένα νέο πιο ισχυρό και μακροχρόνιο κύμα περιβαλλοντικών προσφύγων και μεταναστών;




13 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page